top of page

Waar opletten bij het kopen van een toypoedel ?

Bijgewerkt op: 28 apr.

Je hebt een super leuk, spannend, belangrijk en fantastische keuze gemaakt! Tijd voor gezinsuitbreiding, jullie gaan een ToyPoedel puppy aanschaffen. Een geweldige gebeurtenis, maar ook een hele zoektocht (ik weet er zelf alles van).

Ik krijg (helaas) steeds meer verhalen te horen van mensen die te weinig voor onderzoek hebben gedaan en uiteindelijk met een ziek hondje eindigen. Dat is natuurlijk de nachtmerrie voor iedereen. Een hondje moet een verrijking van je leven zijn die iedereen verdient, maar maak hierin wel de juiste keuzes. In deze BLOG bespreek ik een aantal aspecten waar je op kan letten bij het aanschaffen van jouw Toypoodle pup. (Natuurlijk voldoet LA TOODLES aan deze voor ons vanzelfsprekende eisen) Mocht je toch ergens anders een ToyPoedel pupje willen gaan aanschaffen gebruik dan zeker deze BLOG als handvat.1. Is de pup in Nederland aanwezig? Dit klinkt misschien als iets heel logisch. Maar in de praktijk is dat niet het geval. Wij zien steeds vaker ToyPoedel pups die met een foto afkomstig uit Rusland te koop aangeboden worden. De pups zijn op dat moment dus nog in Rusland aanwezig. Je kunt op dat moment de pup dus niet met eigen ogen zien en vasthouden. Ook is de pup dan nog niet gecontroleerd door een Nederlandse dierenarts. Let erop als de pup naar Nederland komt hij of zij wel een Nederlands paspoort en geldige gezondheidsverklaring heeft van een erkende Nederlandse dierenarts.

2. Is de foto van de pup recent?

Zoals hierboven vermeld zijn de pups vaak nog aanwezig in Rusland. De foto’s die de nieuwe baasjes te zien krijgen, zijn dus ook gemaakt in Rusland. De ToyPoedelpups afkomstig uit Rusland krijgen met de 12 weken de Rabiës enting, deze moet 3 weken inwerken, dus kunnen de pups pas met de 15 weken naar Nederland komen. Recente foto's zijn heel belangrijk. ToyPoedel pups veranderen nog wat de eerste paar maanden. Hoe ouder de pups zijn, hoe betere inschatting je kan maken op de vooruitzichten van de pup. Dat is de reden waarom wij van LA TOODLES pas meer foto’s maken als de hondjes bij ons in Nederland aanwezig zijn. Zo krijg je pas echt een duidelijk beeld van je Toypoedel pup. Alle pups zijn natuurlijk schattig, dus hoe recenter de foto's hoe beter je je keuze kan maken.3. Mag je de pup eerst bezoeken? Dit is een van de allerbelangrijkste dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van je pup. Wij hechten bij LA TOODLES enorm veel waarde aan de "klik" die er moet zijn om tot aanschaf over te gaan.

Je kunt pas ervaren of er een 100% match is als je de pup ziet, vast hebt en hier interactie mee hebt. Is de klik er niet, wees hier dan ook eerlijk over! De fokker/verzorger moet je hier ook de ruimte voor geven.

Nu moet ik zeggen dat ik zelf al heel veel kan aflezen of er wel of geen sprake is van verliefdheid. Dit moet echt het geval zijn. De "match" moet er zijn tussen de nieuwe ouder en de pup. Van beide kanten! Een Toypoodle pup is een keus die je maakt voor de komende 15 jaar. De juiste "klik" moet er dus echt zijn.

Als het niet mogelijk is je puppy eerst vrijblijvend te bezoeken, of zitten daar hoge kosten aan verbonden, pas dan op! De fokker/verzorger hoort je eerst de tijd te geven om de kennismaking met de pup te laten bezinken en bedenktijd te geven om vervolgens pas over te gaan tot de definitieve koop.


4. Heeft de ToyPoedelpup een stamboom? Dit is natuurlijk een keus die ieder nieuw baasje zelf kan maken. ToyPoedel hondjes zonder stamboom zijn zeker niet minder leuk. Toch is een stamboom een extra stukje zekerheid voor een raszuiver hondje. Niemand wil natuurlijk een broodfok hondje. Als je ToyPoedel een (FCI) stamboom heeft kun je erop vertrouwen dat hier op een verantwoorde manier gefokt is. Zo mag de moederhond niet te vaak een nestje krijgen, gebeurt dit wel, dan krijgen de pups geen stamboom. LA TOODLES werkt ook alleen met stamboom organisaties die hier heel streng op controleren. Daarnaast zijn veel ouders van onze pups ook kampioenen in hondenshows. Het is simpelweg onmogelijk dat een hond van een broodfokker in een ring kan komen. Broodfok honden zijn namelijk bang voor alles, ze hebben een slechte vacht en slechte tanden. Dit alles wordt tijdens een show natuurlijk allemaal streng gecontroleerd.

5. Is de fokker/verzorger op de hoogte van regels en zijn ze bekend met het ToyPoedel ras?

Een betrouwbare en verantwoordelijk fokker/verzorger is op de hoogte van de regels voor het houden en verzorgen van ToyPoedelpups. Ook is er natuurlijk veel ras informatie waar ze van op de hoogte horen te zijn. Denk hierbij aan erfelijk afwijkingen, verzorging, wetgeving etc. Je zal nu misschien wel denken, logisch maar hoe kom ik hierachter?

Om mee te beginnen kun je navraag doen of de fokker/verzorger in het bezit is van het verplichte Vakbekwaamheids dilploma en aangesloten is bij een Stamboom vereniging. Ook kun je natuurlijk zelf veel informatie opzoeken over het ras en hier vragen over stellen als een soort ‘test’. Om te peilen hoe goed jouw fokker/verzorger hiervan op de hoogte is. Als fokker/verzorger is het belangrijk om alle belangrijke ras informatie door te geven aan de nieuwe baasjes. Bij LA TOODLES geven wij al veel informatie bij het 1e kennismakingsgesprek maar geven wij ook onze eigen ToyPoedel handleiding mee naar huis zodat mensen zich goed kunnen inlezen en hier eventueel later nog vragen over kunnen stellen. Het is ook belangrijk dat er wordt gewezen op ras gerelateerde erfelijke afwijkingen waar de nieuwe baasjes bewust gemaakt van moeten worden om zo de juiste verzorging aan de pup te kunnen geven.


6. Wat zijn de kosten van de ToyPoedel pup? Zoals de meeste hondenkenners wel weten zijn Toypoodles zeker niet het goedkoopste ras qua aanschaf. Des te belangrijker dat je het echte zuivere ras van de mix rassen kan onderscheiden. De prijs van een Toypoedelpuppies wordt voornamelijk beïnvloed door zijn stamboom en uiterlijke kenmerken. Pups die afkomstig zijn van ouders van show kwaliteit, zullen het duurst zijn. Dit is dus ook de reden dat wij bij LA TOODLES in het hogere segment zitten. Je bent dan wel verzekerd van de aankoop van een ras zuivere en echte ToyPoedelpup met show en fok kwaliteit en altijd met een FCI stamboom. Je hebt in Nederland al een "ToyPoedel hondje" zonder stamboom voor rond de € 1.500 euro. Dit zijn vaak mix rassen. Grote kans dat dit hondje niet de gewenste uiterlijke kenmerken heeft of krijgt van een echte kleine show Toypoedel maar zelfs kan uitgroeien tot een middelgrote poedel, Hou daar dus wel rekening mee. Je betaalt daarom ook minder. Deze honden zijn zeker niet minder leuk of lief! Het is gewoon persoonlijk naar wat voor Poedeltje jij opzoek bent. De prijzen voor een echte show Toypoedel pup varieren vanaf € 4.000 tot soms wel € 6.000 euro.


Bij LA TOODLES liggen de prijzen rond de € 3900 – € 4300 afhankelijk van de vooruitzichten van de pup.7. Heeft de Fokker / Verzorger betrouwbare recensies!

Klinkt logisch, maar dit is echt een must! Sla deze stap dus zeker niet over. Informeer en doe zoveel mogelijk navraag bij klanten van deze fokker/ verzorger. Een fokker kan het natuurlijk allemaal mooi overbrengen maar de echte ervaring hoor je natuurlijk van de nieuwe baasjes zelf. LA TOODLES is te vinden op het betrouwbare website:


8. Moet ik aanbetalen, een borg betalen of wat zijn de onverwachte kosten? Ik hoor steeds vaker dat mensen (grote) aanbetalingen moeten doen voordat ze hun toypoedel pupje mogen ontmoeten. Let op! dit is een No Go! Ook moet de prijs voor een pupje vast staan zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De stamboom, paspoortjes horen gewoon in de verkoop prijs te zitten.

9. Is er passie voor het ras?

Het tegenovergestelde van de broodfok is natuurlijk fokkers die werken met passie. Eerlijke, oprechte mensen die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. Die geven om hun diertjes en het belangrijkste vinden dat de pups goed terecht komen. Maar hoe kom je hierachter? Dit is natuurlijk een gevoelsdingetje maar ik heb wel enkele tips hoe je hierachter kan komen. Vraag vooral naar het verhaal van de fokker/ verzorger. Heeft deze zelf ook ToyPoedels, hoe is dit ontstaan, hoe leven de pups (huisvesting) etc. Ook zou de fokker het heel belangrijk moeten vinden waar haar hondjes terecht komen, dat ze dus de juiste ouders vinden. Fokkers die alleen over de prijs kunnen praten is dus echt een no go!. De fokker/ verzorger hoort veel interesse te tonen in de nieuwe baasjes en hun verhaal. Bij LA TOODLES houd ik zelf doormiddel van een ToyPoedeldagboekje alle karaktertjes bij zodat ik op deze manier de juiste match kan vinden. Zoek dus naar iemand die je veel informatie kan geven over wat je pup al goed en minder goed kan. Op deze manier weet je dat de interesse en liefde voor jouw pupje groot genoeg is. Ook is de communicatie met de fokker/ verzorger van groot belang. Je moet het gevoel hebben dat je altijd bij ze terecht kunt.
10. Garantie? Een verantwoorde fokker geeft garantie op haar pups. De fokker weet simpelweg dat deze niets mankeren en staat ook garant voor hun gezondheid. Natuurlijk blijft garantie geven op levende wezentjes iets heel moeilijks. Het is ook afhankelijk van de verzorging van de Toypoedel. Denk hierbij aan het krijgen van voldoende lichaamsbeweging, voedsel, aandacht etc. Vraag daarom of er gebruik wordt gemaakt van een koopovereenkomst. Dit geeft je altijd wat meer zekerheid. Bij LA TOODLES werken wij ook met een duidelijke overeenkomst. Deze krijg je altijd mee na je 1e kennismakingsgesprek zodat je deze rustig door kan lezen. In deze overeenkomst staat wat je betreft de gezondheid van de pup van ons mag verwachten, maar natuurlijk ook wat wij betreft de verzorging van de pup van jouw mogen verwachten. Dat geeft beide partijen een fijn en goed gevoel!


446 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page