Blaffen Toypoedels veel?
- Sanne de Bresser
- 20 mrt
- 3 minuten om te lezen

‘Toypoedels blaffen toch best veel?’ Een van de meest gestelde vragen die ik krijg. Begrijpelijk hoor, veel mensen zijn wat huiverig voor een ‘keffertje’. Ik denk dat mensen dit snel denken van alle kleine rassen. Toch vind ik dit zo’n opmerkelijke vraag aangezien mijn Poedeltjes nauwelijks blaffen. Hier heb je dan ook meteen het antwoord op de vraag ..hihi. Maar dit hangt natuurlijk van veel aspecten af. In deze BLOG wil ik wat dieper ingaan op het mogelijk blaffen van de Toypoedel pups.
Om maar meteen een vooroordeel uit de wereld te helpen: Toyoedels zijn geen "keffertjes"! Omdat het kleine hondjes zijn, wil dat niet meteen zeggen dat ze meer blaffen dan grotere honden, wat veel mensen wel denken. Toypoedels zijn over het algemeen heel tevreden en relaxt en dus totaal geen blaffers. Als ze blaffen heeft dit meestal ook een goede reden.
Het begint allemaal bij de vroege socialisatie van de pup. Ik ben daarom ook heel blij dat we hier intensief mee bezig is. Onze Toypoedels komen op jonge leeftijd al in aanraking met kinderen, andere hondenrassen, ouderen en katten. Dit maakt dat ze qua socialisatie echt top presteren. Onze Toypoedels (zowel die van onszelf als die van onze buitenlandse lijnen) groeien op in huiselijke kring, wat wil zeggen dat ze gewend zijn aan leef geluiden. Doordat deze Toypoedelpups zo goed gesocialiseerd zijn, reageren ze amper op ‘de dagelijkse geluiden’. Je merkt dat de schatjes helemaal niet snel schrikkerig of angstig zijn maar juist nieuwsgierig. Stofzuigen, deuren die open en dicht gaan of een wasmachine die draait is dan ook geen enkel probleem.

Natuurlijk heeft het blaffen van de Toypoedels ook een doel. Ze proberen via geluid met mensen of andere dieren te communiceren. Als je toypoedelpupje blaft heeft dit bijna altijd een doel. Bijvoorbeeld het vragen van aandacht, het waarschuwen voor gevaar, het hebben van pijn, angstig zijn of gewoon opwinding. Bij La Toodles straffen wij het blaffen van de Toypoedels dus niet af. Onze pupjes blaffen dan ook amper dus als ze dit doen, is dit met een reden. Als ze blaffen is dit vaak tijdens het spelen, als bijvoorbeeld de een, een speeltje of iets lekkers heeft, wat de ander wil hebben. Ook horen we een blafje op het moment dat de deurbel gaat. Het zijn slimme hondjes dus ze weten dat er dan iemand binnenkomt. Ik vind het prima als ze een keertje willen blaffen als de bel gaat, ze mogen even van zich laten horen en even waken.. Als het daarna maar weer klaar is, en dat doen ze super goed! Tijdens de kennismakingsgesprekken krijg ik dan ook vaak te horen dat ze versteld staan van hoe rustig en relaxt onze Toypoedels zijn. En dat ze, behalve bij binnenkomst, nog geen blafje hebben gehoord. Je doet er als baasje dan ook goed aan om erachter te komen waarom je pupje nou eigenlijk blaft. Als je weet welke oorzaak dit heeft kan je hem of haar beter begrijpen. En dus ook helpen. Elke oorzaak heeft namelijk een andere aanpak nodig. Zo kun je makkelijker inspelen op de behoeften van je pup. Je kan het vergelijken met baby’s die nog niet kunnen praten en communiceren doormiddel van huilen. Vaak willen ze dan eten, slapen, aandacht of een schone luier. Bij pupjes/honden is dit eigenlijk hetzelfde maar dan met andere behoeftes. Probeer het blaffen dan ook niet af te straffen, dit werkt bijna altijd averechts.

Natuurlijk hangt het ook af van het karaktertje van je pup. Het ene Toyoedel pupje is de ander niet (en dat is maar goed ook). Ze hebben stuk voor stuk verschillende karaktertjes. Het ene Toypoedeltje is wat feller dan de ander. Ik hou ook een een eigen LaToodlesdagboekje bij over de karaktertjes van onze Toypoedelpupjes. Ik kan je dus al best een inschatting geven van de waakzaamheid / behoefte aan aandacht. Ook krijg je van mij onze eigen LaToodlesHandleiding mee waar veel tips instaan over het verzorgen en opvoeden van je Toypoedel pup.
Ik hoop met deze BLOG het blaffen van Toypoedels wat te verduidelijken. Toypoedels blaffen amper en als ze dit doen is het een manier van communiceren en met een doel. Het zijn allemaal geweldige schatjes en ik hoop dat niemand zich tegen laat houden door de angst dat het 'keffertjes' zijn. Want nogmaals: dat zijn ze totaal niet! Ze zijn echt geweldig!
Comments