Hoelang kan een Toypoedel alleen zijn?
- Sanne de Bresser
- 20 mrt
- 5 minuten om te lezen
Toypoedels zijn sociale hondjes, ze zijn ook erg aanhankelijk naar hun baasje toe. Dus als mijn LA TOODLETJES mogen kiezen, zijn ze de hele dag om mij heen te vinden. Ik krijg vaak de vraag of deze schatjes ook een poosje alleen kunnen blijven, en hoelang dan? Of hoe kun je dit het beste oefenen? Veel mensen lezen online dat Toypoedels gevoelig zijn voor verlatingsangst. Om te beginnen is het juist goed om je Toypoedelpup te laten wennen om ook ‘alleen te zijn’ en daar heb ik allerlei tips voor die ik in deze BLOG wil bespreken.

Het helemaal niet erg om je pupje een poosje alleen te laten. Sterker nog, het is juist goed om te doen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je pupje een verlatingsangst creëert op het moment dat je eventjes de deur uit bent. Het is belangrijk dat je hondje zich vertrouwd voelt bij het feit dat jij zijn baasje bent die soms weggaat en ook gewoon weer terugkomt. Dit kun je makkelijk oefenen. Zo adviseer ik altijd om niet uitgebreid afscheid te nemen op het moment dat je weggaat. Je pupje gaat zich dan afvragen wat er aan de hand is en waarom hij opeens zoveel aandacht krijgt en dan ben je daarna opeens weg..? dat vinden ze natuurlijk niet leuk. Hier kunnen ze juist heel zenuwachtig van worden. Ik vertel de nieuwe ouders daarom altijd dat het beter is om je pupje al een poosje voordat je weggaat in de Bench of ren te zetten. Je bent dan nog eventjes in beeld en in zijn of haar aanwezigheid. Geef je Toypoedel niet te veel aandacht meer en vertrek vervolgens zonder afscheid te nemen. Je kunt ze eventueel ook afleiden met een lekker kluifje. Je Toypoedelpupje zal in het begin niet eens merken dat je weg bent. Zorg er wel voor dat je Toypoedeltje eerst nog een lekkere wandeling heeft kunnen maken. Hij heeft dan zijn behoeften kunnen doen en is dan ook al zijn energie kwijt. Dat maakt rustig slapen toch een stukje makkelijker en fijner.

Dan een moeilijke tip, maar wel heel belangrijk!: Begroet je pup niet uitgebreid als je terug komt. Ik weet het, je ziet dat blije staartje en die grote glimlach op dat schattige poedelgezichtje dus het liefst wil je heel hard roepen: ‘MAMA IS WEER THUIS!’ ‘ I MISSED YOUU’...en vervolgens heel veel knuffelen (of ben ik nu de enige ?..hihi..). Maar mijn tip, hoe moeilijk dat ook is, doe dat NIET. Probeer geen heel ‘circus’ te maken van het feit dat je weer terug bent. Dit zou ‘normaal’ moeten zijn voor ze. Jij gaat weg en je komt gewoon weer terug, dat is logisch, en niets aan de hand. Daar moet je Toypoedel pup zich van bewust worden.

Maar hoelang mag of kan mijn Toypoedel nu eigenlijk alleen zijn? Om hier (vanuit mijn oogpunt) een goed antwoord op te geven, heb ik meer informatie nodig van de situatie. In de La Toodleskennismakingsgesprekken bespreek ik daarom ook altijd hoeveel de baasjes werken, hoe het Toypoedeltje thuis blijft (in een Ren, Bench, met of zonder speeltjes, met of zonder plasmatjes etc.). Als je Toypoedel de mogelijkheid heeft om zijn behoeftes te doen, kan hij natuurlijk wat langer alleen zijn omdat hij het niet hoeft op te houden (de druk is dan minder groot). Ook is het belangrijk dat er drinkwater aanwezig is. Wat speeltjes, knuffeltjes of iets lekkers is natuurlijk ook altijd een goed idee. Probeer het in de tussentijd dat je weg bent zo comfortabel mogelijk te maken voor je schatje. Ook zit er een verschil in de leeftijd van je van jouw Toypoedel pup mag en kan verwachten. Zo moet je bij een pup van 10 weken beginnen met een kwartiertje en dit opbouwen. Maar een oudere pup (van bijvoorbeeld 6 maandjes), die kan al beter zelfstandig zijn en begin je met 1 uurtje.
Ben je echt op zoek naar een hele zelfstandige hond die veel en lang alleen thuis kan zijn, dan kun je wellicht beter voor een ander ras kiezen. Toypoedels zijn echte mensenhondjes. Ze zijn graag bij je en het is dan ook belangrijk om dit op een goede manier op te bouwen.

Veel lieve baasjes vertellen mij in de periode dat ze hun La Toodle pupje krijgen, een poosje vrij of vakantie hebben opgenomen. Super lief! En zeker ook heel fijn voor je pupje. Probeer alleen wel om ook in je vrije tijd vanaf het begin al momenten weg te gaan bij je pupje. Je kunt beginnen met een boodschapje doen van een half uurtje en zo opbouwen. Toypoedels wennen snel aan de regelmaat van hun baasjes. Zoals jullie weten zijn ze ook erg slim. Ze kunnen nog net geen klok kijken. Probeer dus ook met stapjes je toypoedel te laten wennen aan jouw routine. Het is dus niet nodig om een paar weken vakantie op te nemen en elke dag intens samen te zijn met je pupje, sterker nog, dit is juist niet fijn voor hem als je daarna opeens een langere tijd weg bent. Begin dus meteen goed met oefenen. Dus regelmaat is belangrijk!
Ook heb ik nog allerlei tips om je Toypoedel pupje te helpen met het alleen zijn. Denk aan het gebruik maken van geluid. Zo helpt het vaak al om een radio of TV aan te laten staan zodat ze wat stemmen blijven horen. Ook is je pupje na de verhuizing natuurlijk op zichzelf aangewezen en kan hij de warmte van broertjes, zusjes of mama missen. Hierbij kan een lauwwarm kruikje helpen.

Nu begrijp ik dat jullie wellicht een concreter antwoord wilde hebben op de vraag hoelang je Toypoedelpup alleen kan zijn, maar hier zijn helaas geen duidelijke ‘schema’s’ voor. Het is natuurlijk ook erg 'hondje afhankelijk' . De een is totaal niet angstig aangelegd en kan zichzelf prima vermaken, is al snel zelfstandig. Het andere poedeltje is een stuk aanhankelijker en zenuwachtiger. Bij het ene Toypoedel zal je dus langer de tijd nodig hebben om hem te laten wennen aan het alleen zijn dan bij de ander. Ook zit hierbij dus een verschil in de tijden die je kan opbouwen. Als het alleen zijn goed gaat mag je ook wat meer verwachten van je hondje. Tijdens de La Toodles kennismakingsgesprekken kan ik hier altijd meer over vertellen. Ik houd ook een La Toodles Dagboekje bij met alle informatie over jouw Toypoedel, zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten.
Wel vind ik het belangrijk om af te sluiten met het feit dat het niet wenselijk is je hondje langer dan 7 uur alleen te laten, ook al is drinken of plasmatjes aanwezig en zijn ze al volwassen. Elke dag zo lang alleen zijn, zouden wij zelf natuurlijk ook niet fijn vinden. Zorg goed voor elkaar! Veel Liefs Sanne.
Comments