Als je regelmatig een nestje met pups hebt, of je verkoopt pups of kittens dan is het van belang dat je op de hoogte bent van de wet en regelgeving rondom het houden van honden en katten. Sinds juli 2014 is het "Besluit houders van dieren" van kracht. Deze verplicht iedereen die o.a. honden en katten fokt, verkoopt of opvangt in asiel of pension, een vakbekwaamheidsbewijs te halen. Met het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het 'Besluit Houders van Dieren'.
Natuurlijk heb ik dit diploma al lange tijd in mijn bezit en wil ik jullie meer over mijn ervaring vertellen. Wat je daar voor allemaal moeten leren, welke examens je krijgt etc. De onderwerpen die je gaat leren voor dit verplichte diploma gaan onder andere over: - Dierenwelzijn - Biologie van het dier - Verzorging - Huisvesting - Voeding - Voortplanting - Gezondheid - Ziektebeelden - Wet en regelgeving - Soorten, rassen en kenmerken
Nu zal ik heel eerlijk met jullie zijn, ik had dit in de eerste instantie een beetje onderschat. Leren vind ik super leuk, ik ben erg leergierig en vind toetsen maken helemaal niet erg. Ik weet het, ik ben stiekem een klein “nerdje”. Ook werk ik natuurlijk elke dag met ToyPoedel pups, dus ik dacht toen dit moet een eitje zijn voor mij. Natuurlijk moest ik ook alle informatie, gezondheidsrisico’s, erfelijke afwijkingen etc. van alle andere rassen ook weten. Niet alleen voor honden maar ook van katten.
Dit bewijs van vakbekwaamheid kun je alleen halen voor het houden van honden EN katten. Dus niet los van elkaar. Katten vind ik leuk hoor, niet echt fantastisch, maar wel leuk, maar ik heb hier zelf niet veel ervaring mee, dus ook dat was eventjes flink oefenen.
Ik moest toen natuurlijk eerst mij theorie-examen halen. Ik begon vol goede moed aan mijn eerste leerstof en vond het al meteen erg interessant. Maar wat een informatie.. van elk ras stond elke cel van het lichaam beschreven.. Ik moest eventjes slikken, dit gaat natuurlijk veel verder dan alleen mijn ToyPoedels. Hoewel ik graag samenvattingen maak, vond ik dat hierbij heel moeilijk. Voor mijn gevoel was alle informatie van belang. Gelukkig was er veel bekende stof met betrekking tot erfelijke afwijkingen, vaccinaties, en het opvoeden van pupjes, de voeding en verzorging waar ik al veel vanaf weet. Toch is dit niet bij ieder ras hetzelfde en moest ik soms echt wel even schakelen.
Het theorie examen werd toen afgenomen in Horst doormiddel van een computerprogramma. Er waren meerdere mensen die dit examen kwamen maken dus ik kon van te voren nog even over mijn zenuwen babbelen. Hoewel ik goed geleerd had, blijf ik toetsen maken altijd spannend vinden. En laten we eerlijk zijn, natuurlijk wil ik mezelf bewijzen dat ik het allemaal wel weet en kan hihi. Iedereen stelde me heel lief gerust en zeiden dat het met mijn lange ervaring echt wel goed moest komen. Ze vertelde me niet te veel te twijfelen en meteen mijn gevoel te volgen in de antwoorden. Nou dat heb ik toen gedaan.. En meteen geslaagd!! Super trots en blij.
Vervolgens komt er nog een praktijkexamen. Voor dit examen moest ik naar ‘Dierenpension Baarlo’. Daar werd mij verteld dat dit examen normaliter wordt afgenomen in groepjes van 2 of 3 kandidaten. De andere kandidaten hadden zich ziek of afgemeld dus ik was die dag de enige. Dat hielp niet bepaald mee voor mijn zenuwen. Uiteraard ben ik elke dag omringt door mijn lieve ToyPoedels. Dus ik dacht qua praktijk handelingen moet dit goed komen. Er werd mij verteld dat hoe meer ik uit mezelf vertelde, en hoe minder zij hoefde te vragen, hoe beter. Nou.. Lets go!
Er was besloten dat ik zou beginnen met het onderdeel Kat. Spannend.. maar ik was daar wel blij mee, dan zit het spannendste er meteen op. Ik moest meelopen naar het kattenpension waar ongeveer 20 katten aanwezig waren. Ik moest aangeven wat ik opmerkte aan de houding en het gedrag van bepaalde katten. Ook moest ik kunnen uitleggen wat er van belang was in een dergelijk pension om nog aan te schaffen, te vernieuwen of te verbouwen. Wat moet er bijvoorbeeld aanwezig zijn en hoeveel ( mandjes, etensbakken, krabpalen etc. ) Vervolgens moest ik bij een kat een algemene gezondheidscontrole uitvoeren. Ik moest de kat dus volledig onderzoeken en hierbij ook vertellen waarom ik welke handelingen deed en wat mijn uiteindelijke diagnose was. Je moest hierbij doen alsof de examinator geen idee heeft wat je aan het doen bent. Ik ben dus als het ware de dierenarts en de examinator het baasje van de kat. Vervolgens kreeg ik diverse casussen in het kattenpension. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen met katten die afwijkingen hebben, ziek zijn, sociaal achterlopen, etc.
Na het kattenpension ging ik met een andere (honden) examinator door naar het hondenpension. We begonnen in de dierenwinkel die ook op locatie was. Hier moest ik diverse vragen beantwoorden over welke voeding en vachtverzorging ik voor verschillende hondenrassen moest inzetten. Toen gingen we door naar het pension. Het was druk met veel verschillende rassen, Ik moest de verschillende rassen kunnen benoemen en ook het gedrag en de betekenis van het gedrag kunnen omschrijven. Ook hier kreeg ik verschillende casussen over het fokken, regelgeving en hygiëne. Bij deze vragen kreeg ik bepaalde honden voor mijn neus ( zo ook 2 lieve teckeltjes ), er werd een situatie geschetst. Bijvoorbeeld het ene hondje is net loops geworden. Ik moest dan vertellen wat de vervolgstappen zouden moeten zijn. Ook moest ik een hok, nadat er, zogenaamd, een ziek hondje in had gezeten, kunnen desinfecteren en reinigen.
Daarna gingen we terug naar de spreekkamer waar nog meer vragen werden gesteld over het houden van honden en katten. Denk hierbij aan het juiste vaccinatieschema maar ook aan de juiste opvoedingsstrategieën. Ik had op voorhand de examinators verteld wat voor werk ik doe met de ToyPooodles dus hier gingen ze dan ook extra op in. Denk hierbij aan het houden van ToyPoodle pupjes, erfelijke afwijkingen, verzorging, hygiëne en alle belangrijke dingen die de baasjes moeten weten. Na een spannend extra ‘verhoor’ mocht ik op de gang eventjes wachten.
Natuurlijk ging ik niet de gang maar het pension nog eventjes in om een goed gesprek met de hondjes te voeren hihi. En de hondjes nog even te groetten. Na een minuutje of 10 werd ik teruggeroepen. Ze vertelde dat ze merkte dat ik wel wat zenuwachtig was maar… Ze waren erg te spreken over mijn kennis en passie voor toypoedels. Ik was dan ook met vlag en wimpel geslaagd!!! Ze wenste me nog heel veel succes en geluk met mijn mooie bedrijf LA TOODLES
Nou dit was mijn spannende maar toch ook super leuke ervaring met het behalen van mijn vakbekwaamheid diploma. Voor iedereen die hem nog wil gaan halen?, Het is zeker een aanrader, super interessant en mega leerzaam! Ik ben super trots dat ik nog meer kennis heb van diverse honden en kattenrassen.
Commentaires